Krijg inzicht in de onderwijsbehoeften van je kind
Regelmatig komen er kinderen in de praktijk bij wie er vragen leven over het (onder)presteren op school, hun gedrag of het omgaan met andere kinderen. Zou je kind mogelijk overvraagd kunnen worden op school? Zouden problemen in het gedrag te maken kunnen hebben met de intelligentie en schooltaken? ‘De leerkrachten vermoeden dat ons kind meer kan dan dat hij/zij laat zien’.
Een greep uit de veel gehoorde vragen van ouders. Om antwoord te geven op deze vragen kan er een intelligentieonderzoek en mogelijk ook een observatie bij je kind in de klas nodig zijn. Het IQ van je kind testen of je kind laten testen op hoogbegaafdheid geeft inzicht in sterke en minder sterke vaardigheden van je kind, en zijn of haar totale intelligentieniveau. Met een intelligentieonderzoek wordt in kaart gebracht wat voor jouw kind de exacte onderwijsbehoeften zijn.
IQ test kind – wanneer doe je een intelligentieonderzoek bij een kind?
Een intelligentieonderzoek kan bij kinderen van 4 tot 16 jaar afgenomen worden. Er zijn situaties waarin een intelligentietest bij je kind nodig is om duidelijkheid te geven over sterke en zwakke (cognitieve) vaardigheden en het totale intelligentieniveau. Natuurlijk is intelligentie niet het enige dat het niveau van jouw kind kan bepalen. Ook de concentratie, motivatie, mogelijke faalangst en de taakaanpak spelen een rol. Een IQ test kan belangrijk zijn als je wil weten waarom je kind minder goed meekomt op school dan verwacht. Of wanneer je kind mogelijk overstapt naar een school voor speciaal (basis)onderwijs. De redenen om een intelligentieonderzoek bij je kind te laten uitvoeren, kunnen dus divers zijn, en bovendien verschillen per persoon.
Hoe ziet een intelligentieonderzoek bij mijn kind er uit?
Een intelligentieonderzoek bij je kind plan ik ’s ochtends, omdat de concentratie dan het best is. De intelligentietest vindt plaats in mijn praktijk. Nadat het intelligentieonderzoek is afgenomen, verwerk ik de scores en schrijf ik een verslag met daarin een analyse over sterke en minder goede vaardigheden. De onderzoeksrapportage van de IQ test bevat de behaalde scores en analyse van de resultaten van de afname van de RAKIT-2 of WISC-V-nl. Daarnaast zijn er handelingsadviezen passend bij de hulpvraag uit het intakegesprek, die we tijdens het adviesgesprek bespreken.
© 2025 Sandra Borgsteijn
Door Design View: WordPress webdesign